Bor man i Storsjö/Ljungdalen ägnas en hel del tid till att plocka årstidernas olika bär och svampar. Att få packa matsäcken och bärhinkarna i bilen och göra en utflykt till något bärställe är en fantastisk upplevelse, särskilt när du hela tiden har fjällvärlden runt omkring dig! Även barnen tycker att det är roligt att vara med, då du inte behöver gå några långa sträckor för att hitta hallon, blåbär och lingon.
Först ut är sommaren som bjuder på fjällmyrarnas hjortron, även kallat ”Norrlands guld”. Ett bär som lockar många, men är lite lynnigt och känsligt för både tidiga frostnätter och kraftiga regn. Att plocka hjortron är lite som att gå på skattjakt. Med lite tur kan man plocka hjortron långt in på hösten.

Blåbär finns det gott om när det är gynnsamma somrar men tillgången är inte lika säker som för lingonet. September är bästa månaden för lingonplockning och det kan man hitta runt om i hela området.
Svamp, och främst då kantareller finns rikligt upp mot fjällsluttningarna. Även andra sorter som många olika soppar, och taggsvamp finns i området.

Leave a Reply