En fjällvandring på vår, sommar eller höst är ett nöje för hela familjen. Bor man mitt i fjällen blir fjällvandring en del av ens vardag. Kortare turer hinner man med på eftermiddagen när jobb och skola har slutat och längre turer kan man spara till helgen.

Kortare turer

Man kan ta mindre turer på bara några kilometer, t.ex. en tur till Lillvålen i Storsjö där man får en fantastisk utsikt över den omgivande fjällvärlden från Sonfjället till Lunndörrsfjällen och Helags.

Eller så tar man en tur till den fantastiska utkiksplatsen Knallen på Södra Ljungdalsberget där man ser hela Ljungdalen och nästan hela vägen bort till Storsjö.  Där kan man göra upp eld vid vindskyddet och laga lite mat innan man vandrar ner igen.

Man kan också ta bilen upp till Flatruet, Sveriges högst belägna allmänna väg, och vandra på stigarna runt om ”Sveriges tak”, och njuta av förunderlig utsikt. Finns intresse för fjällflorans olika växter  är Torkilstötens branter ett botaniskt eldorado med bl. a. orkidéer.

På adressen www.storsjobor.se hittar man flera spännande utflyktsmål med utgångspunkt från Storsjö.

I Ljungdalen håller man på med ett ledprojekt och markerar ut kortare och längre leder och snart kommer en detaljerad ledkarta för hela området.

Vandring till Helags

Vill man ta en längre tur kan t.ex. Helagsfjället locka. Toppturen till Helags har utsetts till den tredje bästa i världen. Helagsfjället är högsta toppen söder om polcirkeln och har Sveriges sydligaste glaciär. Här finns en fjällstation där man kan övernatta och avnjuta en god middag. Man kan ta sig dit på en dag (ca 12 km) eller ta med tältet och övernatta på vägen om barnen behöver en paus.

Längre turer

Vill vara bort flera dagar kan man ta en längre tur och vandra via Helgas vidare till Sylarna och Gåsen. STF har fjällstationer på samtliga platser så att man kan övernatta i stuga. Man kan också tälta vid fjällstationerna, men använda sig av den service som de kan erbjuda. Kanske behöver man fylla på med proviant eller känner för en dusch och bastu.

Leave a Reply